Все по-остро става общественото недоволство във Велико Търново срещу състоянието на

...
Все по-остро става общественото недоволство във Велико Търново срещу състоянието на
Коментари Харесай

Търновци роптаят срещу състоянието на автобусните спирки, дадени на концесия

Все по-остро става публичното неодобрение във Велико Търново срещу състоянието на автобусните спирки в града и в обитаемоте места. Спирките от публичния превоз са отдадени на 35-годишна концесия на софийска компания. 17 години след подписване на договора великотърновци не престават са чакат рейсовете под дъжда и снега, защото концесионерът е сменил по-малко от половината заслони в остарялата ни столица и 60 на 100 от спирките в обитаемоте места. За общината не е преференциално да приключи концесията, водят се преговори с концесионера да си извърши отговорностите, той пък не бърза, тъй като няма полза, така като използва спирките за доходи от външна реклама, а този пазар е в рецесия. 

118 са автобусните спирки във Велико Търново. По концесионния контракт за отдаването им, подписан от община Велико Търново на 1 ноември 2006 година, нови заслони за пасажерите трябваше към този момент да бъдат сложени на 115 от автобусните спирки в града и на още 79 в обитаемоте места.  

Към днешна дата или над 17 години от началото на концесията във Велико Търново са подменени единствено 50 от автобусните спирки и 46 в обитаемоте места. Така наречените заслони на автобусните спирки са всичко друго, само че не и заслони, споделят великотърновци и недоволството им се усилва: 

„ Спирките не са това, което чакаме. Разбити, без подобаващи навеси. Много от спирките са покрити от горната страна, а седалките се стоманени, извънредно неуместни и зимата никой не ги употребява. Стоим под дъжд и сняг под капчука. Това че са разрушени, няма да се промени “.

За следващ път тематиката с неприятното положение на автобусните спирки във Велико Търново беше сложена в Общинския съвет. На първото за годината съвещание питането този път беше на общинския консултант от Българска социалистическа партия Михаил Михалев: 

„ Очевидно контрактуваните отговорности по концесията за поддръжка на спирките не се извършват. Очаква ли се да бъде преразгледана? Възможна ли е някаква глоба? “ 

Всички сигнали за проблемите с автобусните спирки Община Велико Търново предава на концесионера, а той не дава отговор оптимистично по кое време ще извърши задължението си да подмени всички автобусни спирки, стана ясно от отговора на кмета Даниел Панов: 

„ В писмената преписка концесионерът декларира, че се стреми към цялостно осъществяване на договорните връзки и обезпечаване на останалото количество автобусни спирки. В кореспонденцията е посочено, че драстично променените условия на рекламния пазар в страната, водещи до сензитивно ограничаване на опцията за реализиране на рекламна дейност на избраните в обсега на спирките рекламни уреди, го попречват в това му начинание “.  

И докато в предходни години Общината заплашваше концесионера с фрапантни наказания и преустановяване на концесията, в този момент тази тематика се оказа неактуална, стана ясно от отговора на кмета Даниел Панов: 

„ Предвид обстоятелството, че Община Велико Търново е стартирала развой и процедура за актуализиране и осъвременяване на транспортната скица в град Велико Търново, ще търсим възможност за преразглеждане на някои от клаузите в контракта по концесията. Аз също не утвърждавам положението на една немалка част от автобусните спирки, само че, в случай че тръгнем сами да си ги финансираме, изработването на нова спирка коства сред 15 и 20 000 лв.. Ако прекратим концесията, това по всяка възможност ще отключи дълг и правосъден развой, натоварващ и в допълнение общинския бюджет “.  

Поставилият казуса с автобусните спирки общински консултант Михаил Михалев не се съгласи с отговора: 

„ Повечето автобусни спирки са два винкела и един заслон, не повече от 500 лева за направа. Кое коства 15 000 лв.? Хората застават под спирката и безусловно ги вали снегът и дъждът. Не е обикновено в най-големия квартал във Велико Търново спирките да нямат подслон “. 

И до момента в който великотърновци, чакащи по автобусните спирки, не престават за са заложници на развиването на пазара за външна реклама, с цел да му стане преференциално на концесионера да слага заслони, на които да отдава рекламни площи, снегът ще се смени с дъжд, вятърът и студът с лятната горещина, а до края на концесията остават още 17 години, през които недоволството на пасажерите няма да понижава. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР